2010. július 9., péntek

Játszasz?


Mikor romlott le annyira a TV színvonala, hogy már a nívósabbnak számító gyerekműsorokra sem fordítanak elég időt a készítők? Mikor a közértben voltam? Tudtam, hogy a vásárlás bűn. És a bűntetés ezúttal a Bűvös Kulcs c. rajzfilmben csapott le rám.

Nem kell szégyellnetek magatokat, ha nem tudjátok miről beszélek, mert ez a Jim Jam egyik rajzfilm sorozata. Nem a legbárgyúbb, de benne van első 5-ben. (Amúgy szeretem a Jim Jam-et, de mivel "amitől csillog a szemem" nevezetű blogot nem vezetek, így a pozitívumok most kissé hátrébb kerülnek). Szóval. A rajzfilmet eleve olyanok rajzolták, akik nem voltak a képzőművészeti élvonalában, de ez mindegy is, hisz a történetek kedvesek, nincs bennük erőszak és esti mesének sem megvetendő. A mese azonban számomra sokkal többet jelent ennél. Bennem még Lázár Ervin, Csukás István, Magyar Népmesék és Vízipókok élnek. Az ilyen mesékben nem csak a sztori volt tanulságos, de a nyelvezet is. Még Mikka Makka blabla beszéde is épületes volt. A mai rajzfilmek csak elvétve tartogatnak nyelvi csemegéket ezúttal azonban a csemege nyomokban még mogyorót is tartalmazott, mert az alábbi párbeszéd zajlott le a két főszereplő között:
- Hé, Hát, te meg mit csinálsz?
- Játszom!
- JÁTSZASZ????!!!

Én is ezt kérdezem? JÁTSZASZ? Hány ember siklott át efelett a szó felett? Számoljunk csak: a fordító, aki a szinkron szöveget szerkesztette, a szinkronrendező és aki a hangját kölcsönözte a figurának. Ez barátok közt is minimum 4 ember, akinél nem verte ki a biztosítékot ez a szó. Brávó!

4 megjegyzés:

  1. Nyelvjárás kérdése: Csaba király (igazi magyarok) leszármazottai még ma is gyakran használják.

    VálaszTörlés
  2. Igen egy nyelvjárás része. Csaba király (igazi magyarok) leszármazottai még ma is gyakran használják.

    VálaszTörlés
  3. viszont ha valaki így írja, hogy: játcasz? AZ A DÚRVA...

    VálaszTörlés
  4. Nem a mesét védem, mert nem is ismerem és nem is akarom, csak ezt a szót védem. Szép napot!

    VálaszTörlés